CrossDance - nejúspěšnější tým české reprezentace

01.01.2013 07:00

CrossDance - nejúspěšnější tým české reprezentace na MS 2012

Mezi 1. a 4. listopadem proběhlo v Liberci mistrovství světa, mistrovství Evropy a Grand Prix soutěže mezinárodní taneční organizace IDO.  Sešlo se přes 2 000 tanečníků z 20 zemí světa. TK CrossDance se stal nejúspěšnějším týmem české reprezentace. Z celkových 17 titulů MISTRŮ SVĚTA, které ČR získala, jich 9 vybojovali právě tanečníci z CrossDance. K tomu jeden titul MISTRŮ EVROPY  a dalších 11 medailových umístění. Tento obrovský úspěch byl vykoupen mnoha měsíci tvrdé přípravy a odříkání tanečníků i trenérů. Tanečnice strávily poslední měsíce v průměru 15 - 20 hodin týdně tréninkem. Jejich úsilí se ale vyplatilo, sbíraly medaile i v těch nejsilněji obsazených kategoriích, kde se utkaly i s desítkami soupeřů z celého světa.

 

MINIKIDS (5 - 8 let)

latinoshow sólo  

  • Betynka Kvapilová 2. místo / I. VÍCEMISTRYNĚ EVROPY
  • Luciana Kučerová 3. místo / II. VÍCEMISTRYNĚ EVROPY
  • Adélka Syřínková 6. místo (finále)
  • Kristýna Honcová 7. místo (finále)
  • Amálka Lodlová (8. místo, semifinále těsně za postupem do finále)

latinoshow duo        Luciana Kučerová + Barbora Kamenická 1. místo/ MISTRYNĚ EVROPY

                             Betynka Kvapilová + Marika Malezínková 3. místo / II. VÍCEMISTRYNĚ EVROPY

                                Karolína Brožová + Varunka Větrovská 7. místo (semifinále)

minitým                    "Pirátky" 1. místo / MISTRYNĚ SVĚTA

5                              "Pyžamová párty" 3. místo / II. VÍCEMISTRYNĚ SVĚTA

formace                     "První mejdan" 2. místo / I. VÍCEMISTŘI SVĚTA

2

Nejúspěšnější tanečnicí minikids se stala Luciana Kučerová (2005), která získala 5 medailí (jednu ještě z kategorií children), se 4 medailemi ji následovala Betynka Kvapilová (2005), se 3 pak Bára Kamenická (2005) a Marika Melezínková (2004)

Největší radost jsme měli z výkonů malých sólistek a duetů a ze skvělého výkonu malých Pirátek. Tým ve složení Betynka Kvapilová (kapitánka), Luciana Kučerová, Bára Kamenická, Rozálka Rácová, Sandra Bukačová, Johanka Soukupová a Zuzka Valentová podal svůj životní výkon s velkým nasazením, bez chyb a s bezvadným výrazem. V kategorii minikids se letos sešla silná konkurence a jsme rádi, že naše malé slečny ukázaly ve všech svých disciplínách, že v Kolíně roste opravdu silný tým.

 

CHILDREN (9 - 11let)

latinoshow sólo       Adéla Bukačová 1. místo / MISTRYNĚ SVĚTA

24                            Petr Voňavka 3. místo / II. VÍCEMISTR SVĚTA

                                Valerie Matějková 8. místo (semifinále)

                                Barbora Kvapilová 13. místo (semifinále)

latinoshow duo        Oldřiška Neumannová + Natálie Romportlová 1. místo / MISTRYNĚ SVĚTA

19                             Adéla Bukačová + Lucie Červinková 10. místo (semifinále)

                                 Ondra Kučera + Martina Ulrichová 10. místo (semifinále)

synchro minitým        "Vixen" 2. místo / I. VÍCEMISTŘI SVĚTA

5                                 "Latinoboys" 3. místo / II. VÍCEMISTŘI SVĚTA

latinoshow minitým     "Dračice" 2. místo / I. VÍCEMISTŘI SVĚTA (obhájci titulu z roku 2011)

11

special minitým             "Dance Fry" 1. místo / MISTŘI SVĚTA (obhájci titulu)

3                                   "Boom" 2. místo / I. VÍCEMISTŘI SVĚTA

synchro formace            "Dense" 1. místo / MISTŘI SVĚTA

1

special formace              "Shake Seňora" 1. místo / MISTŘI SVĚTA (obhájci titulu z roku 2011)

2

salsa shine                   Barbora Kvapilová 13. místo (semifinále) - v semifinále byly pouze 2 zástupkyně ČR, Bára + tanečnice ostravské tan. školy

36                                Adéla Bukačová 14. místo (2. kolo)

                                    Natálie Romportlová 20. místo (2. kolo)

                                    Denisa Hulová, Lucie Červinková, Sophie Machová 21. místo (1. kolo)

                                    Valerie Matějková 30. místo (1. kolo)

 

V kategorii children se staly nejúspěšnějšími tanečnicemi Adéla Bukačová, Oldřiška Neumannová a Natálie Romportlová, které získaly 4 zlaté a 2 stříbrné medaile, z kluků získal nejvíc medailí Petr Voňavka (celkem 4).

Největším překvapením pro nás byly úspěchy sólistky Adélky a duetu Naty + Oli, úžasným zážitkem pak byla soutěž v salsa shine. Naše tanečnice se mezi světovou špičkou neztratily a bylo vidět, jak si soutěž užívaly. Na to, že se této kategorii běžně nevěnujeme, jsou výsledky holek více než skvělé. Také vystoupení malého minitýmu Dance Fry bralo dech - hlavně silou, jakou do toho děti šly. Pěsti jsme moc držely i Dračicím, které měly obrovsky silnou konurenci v bezvadně připravených soupěřích - ale i ony dokázaly ve finále ještě přidat a vysněné stříbro si vydobýt. Zlata ze special formace si také moc ceníme, obzvláště proto, že naši kolegové z Ilmy na sobě pracují a zlepšují se viditelně každým dnem. Příjemnou změnou bylo i vystoupení našich kluků - v kategorii naplněné samými holčičkami byl tým složený ze samých kluků osvěžující podívanou. A musím říct, že i kluci odvedli svoje maximum. Celkově kategorii children patří za MS velká chvála...

 

 

JUNIORS (12 - 15 let)

latinohsow sólo         Lukáš Hubst, 2. místo / I VÍCEMISTR SVĚTA

9, 35                         Anna Nemčoková, 21. místo (2. kolo)

latinoshow duo         Anna Nemčoková + Dominika Kozáková, 14. místo (2. kolo)

22                             Bára Krčíková + Tereza Bukačová, 22. místo

synchro minitým        "Latino" 1. místo / MISTRYNĚ SVĚTA (obhájci titulu z roku 2011)

8

special minitým          "Green Latino" 2. místo / I. VÍCEMISTŘI SVĚTA

5

synchro formace         "Brasil" 1. místo / MISTŘI SVĚTA

5

latinoshow formace     "Variette" 6. místo

7

Salsa Shine                Anička Nemčoková, 11. místo (semifinále)

40                              Dominika Kozáková, 26. místo

                                  Simona Dejmková, Nella Čmejrková, 33. místo  

                                  Lukáš Hubst, 13. místo /13

 

Mezi juniorkami získala nejvíce medailí Barbora Kvapilová, která svým věkem patří ještě do mladší kategorie, a tak si mohla vytančit dohromady 4 medaile. 3 medaile získaly juniorky Anna Nemčoková a Dominika Kozáková.

Ačkoliv jsme měli obsazeno více kategorií, nejvíce nervozní jsme byli při startu minitýmu synchra "Latino", který vloni s choreografií Brasil zcela nečekaně porazil i úžasné italské týmy a stal se mistrem světa. Letos jsme již od MČR věděli, že konkurence posílila a že se na nás chystá kromě jiných ještě dvojnásobný počet italských týmů. Když po MČR došlo k úpravě pravidel a my museli i ze synchra vyndat latinu, zbyla z choreografie sotva polovina. K tomu malá obměna týmu - a obavy byly na místě. Přistoupili jsme k riskantnímu řešení, doplnit latino o úsek jazzové a výrazové variace a ukázat tak širší pohybovou škálu holek - a vyplatilo se, po tvrdé přípravě se naše juniorky opět staly MISTRYNĚMI SVĚTA. Tým ve složení Anna Nemčoková, Dominika Kozáková, Bára Kvapilová, Simona Dejmková, Majda Bartošová, Kačka Weisserová a Aneta Čechová (+ náhr. Adéla Plašilová) obhájily titul mistryň světa.

Vyzdvihnout si zaslouží i výstoupení special minitýmu Green Latino (in blue:-). Tým během několik posedních týdnu přepracoval svoji choreografii a dotáhl všechny prvky do vysokých otáček a skončil těsně za skvělým italským týmem, který byl složen z finálových párů soutěže salsy, merenge apod. Chyba zvukaře nám při soutěži určitě pomohla, při druhém opakování zatančil tým mnohem lépe než napoprvé... Ani ostatní výkony dívek nebyly špatné - a věštinou byly na našem současném maximu. Synchro Brasil také dosáhl za zlato a i zde konkurence laťku navýšila. Juniorky si také užily soutěž v salse shine, ve které patřily mezi nejmenší závodnice ve startovním poli. I přesto se Anička protančila neuvařitelně daleko a skončila až v semifinále.

Obrovský posun udělal Lukáš Hubst, který se od posledního postupového místa na MČR posunul až mezi světovou špičku a skončil ve finále MS na 2. místě. Až za ním skončil mistr ČR i další skvělý tanečníci z Itálie... opět všem moc gratulujeme...

 

 

Za úspěchy tanečníků stojí: Vladimír Vidner - trenér a choreograf, Naděžda Eretová - vedoucí klubu a Oldřiška Neumannová - trenérka gymnastické přípravy. S klubem spolupracuje také externí lektorka Lenka Sekaninová - Kantová, s tanečníky pracovala i lektorka strečinku Radka Kronusová. Kostýmy pro týmy šila Dana Bartlová Bejlková a Petra Pilařová, fotografie týmu připravil Jan Strnad. Děkujeme také mamkám au pairkám a kostymérkám i všem kdo pomáhali s kulisami a rekvizitami. To všechno dohromady spolu s mnoha hodinami dřiny umožnilo klubu 10x stát na stupni nejvyšším.                      

Těžko bychom se také obešli bez podpory města, rodičů a sponzorů, kterým tímto také moc děkujeme. Příští šampionát se zřejmě uskuteční v zahraničí (ve hře je Vídeň a Gibraltar?), tak doufáme, že seženeme dostatek  prostředků na to, abychom mohli týmům umožnit obhajobu těchto skvělých výsledků i za hranicemi země. 

 

A "TO OSTATNÍ":

Poprvé jsme si na šampionátu užívali slova chvály týkající se nejen tance našich dětí, ale také jejich chování a vystupování. Začíná se dařit to, že naši tanečníci tleskají ostatním, podporují se, chovají se sportovně a tak, jak se na takovéhle velké soutěže sluší. Věřím, že jste i vy viděli, že se tvrdé vedení v tomto směru vyplácí a že jste si užívali okamžiky, kdy jste mohli být na svoje děti právem hrdí. (A to, ať byly na parketu nebo mimo něj). Takže ještě jednou gratulujeme a děkujeme i Vám...