Chvaletice - AKTUÁLNĚ

25.08.2008 13:15

5.den - čtvrtek - VELKÁ SOUTĚŽ.

Na poslední večer se všichni moc těšili, protože jako každoročně byla uspořádána soutěž ve všech tancích. Soutěžních párů bylo 16, standard se dělil na dvě skupiny, (naši měli lehčí sestavy než děti, které dělají standard už 1-2 roky), latina se jela dohromady - a dokonce na tři postupová kola. Takže ti, kdo postoupili až do finále v obou skupinách tanců, si vyzkoušeli nápor pěti soutěžních kol. I diváků bylo mnoho - nejvíc tedy od nás z Kolína. Fandit dětem přijelo celé vedení klubu, několik kamarádů, pár starších kolegů a jedni rodičové. Atmosféra byla tedy fantastická.

 

Ve STANDARDU se do finále dostali: Tomáš Kašpar a Bára Krčíková (4.místo), Zdenda Petránek a Maruška Ryšánková (3.místo), Honzík Semrád a Majda Bartošová (2. místo) a Lukáš Bříza a Žaneta Zborníková (1. místo)

Všechny děti udělaly pokrok a některé standardní pokusy už vypadaly opravdu dobře. Děti tančily i valčík - který vlastně vůbec nedělaly. Měly tedy za úkol na valčíkovou muziku zatančit volný tanec - cokoliv, co se bude do muziky hodit. Tady jednoznačně vládl Honzík s Majdou, kteří jakoby se s valčíkem narodili. Lukáš s Žanetou zvládly i těžší sestavy druhé skupiny a Zdenda s Maruškou byli zase oceňováni, jak výborně slyší muziku.

Největší pokrok udělal Tom Hermann s Terezkou Bukačovou, a i když skončili těsně za finálem, mají můj obdiv. Tom mě potěšil celkově i svým jistějším jednáním a vystupováním a zapojením se do programu a kolektivu.

 

LATINA byla náročnější - naše děti se měřily s některými kamarády z Holic a Chvaletic, kteří jsou jednak trochu starší a jednak tancují déle. I to je třeba dětem zopakovat, pokud se jim nepodařilo postoupit a budou z toho smutní. Ale jinak je to samozřejmě hlavně o tréninku a přístupu! Protože i v tak silné konkurenci se nám mnoho párů dostalo do semifinále a některé i do finále. V semifinále bylo 11 párů a do finále pak postupovalo 7 nejlepších. Mezi nimi Honzík Semrád a Majda Bartošová (6.místo), Zdenda Petránek a Maruška Ryšánková (5.místo) a Lukáš Bříza s Žanetou Zborníkovou (1.místo)

Takže Lukáš se Žanetkou nám medailemi cinkali ostošest - ale musím říct, že to bylo dost těsné a do poslední chvíle nerozhodné - dva holické páry byli s naším velice vyrovnané. Zvítězila nejspíš Žanetina živost a výraz, kterým ostatní partnerky pokryla. Pro registrované soutěže tak získali silné soupeře, kteří je budou chtít (v přátelské atmosféře samozřejmě) co nejdříve pokrýt! :-) Zdenda s Maruškou patřili mezi nejčistěji tančící páry, kterým ale s postupujícími koly ubývaly síly. Přidat trochu fyzičky a ostrosti a bude to super. Honzík s Maruškou jdou oproti nim sice občas i přes muziku anebo nepřesně, ale zase z nich jejich chuť a živost úplně střílí. Moc nás potěšily děti i polkou, na plesích či tancovačkách se nám už neztratí, rodiče, začněte trénovat! :-)

I v latině opět moc chválím Toma s Terezkou a také Kiky a Toma Kašpara, kteří také udělali velký krok kupředu. S ostatními jsme jejich problémy či nedostatky probrali či ještě probereme, sezóna teprve začíná a všichni mají našlápnuto skvěle! :-)

 

 3. den - úterý

Po dvou dnech už jsme viděli všechny tance, na kterých mají děti makat. První pokusy byly rozpačité, ale rozhodně vždy rozpoznáte, o který tanec jde! Chválím veskrze všechny, snaží se. Kolínští kluci mají sice nejvíce trestných bodů, ale jde spíše o body za chování po večerce! Kolínské holky zase jdou ve stopách svých starších kolegyň - největší holický frajer je v jejich pokoji pečený vařený a včera se dokonce ptal, zda tam může i spát. (Nesměl!) Nejvíce mu líbí Žanetka, Bára a Maruška... .-)

Obrovský pokrok udělal Honzík Semrád s Majdou Bartošovou! Drží rytmus (a Hozník také jejich místo před zrcadlem) a do všeho jdou s vervou. A Majda, které začali říkat Drsňák Joy, protože se byla pořád vážná a chtěla se pustit do boje se sršnem, se konečne začíná usmívat!

Další velký taneční skok udělal Tom Hermann. Je na něm vidět, že ho tanec baví a že si půjde za svým. Taky trošku rozvázal a zapojil se do party. Ještě srovnat záda a rytmus a bude to fajn. Standardní tance mu pochválili i ostatní kluci. Terezka Bukačová začíná, ale nikdo by to nepoznal, super.

Nové latinky drhne také Žaneta. S Lukym jsou ve starší skupině a i standard jedou s holičáky, kteří už mají v jednotlivých tancích sestavy. Lukáš je vůbec strašně moc chválen všemi lektory za standard a až zlepší s Žanetkou postavení, i starší budou koukat.

Další, kdo drží rytmus, jsou Zdenda Petránek s Maruškou Ryšánkovou. Líbila se mi jejich čistota i ve složitějších variacích, trošku přidat na síle a úsměvu a byla bych úplně spokojená. Maruška už byla na chvaletický režim připravena sestrou, takže vše zvládá pohodově.

Martin Holub a Kristýna Hlásková přidali na ostrosti - hlavně Kiky, což je bezva, také se usmívají a z Kristýnky spadl její tradiční ostych... Martin si musí srovna záda a připnout sponku, aby mu ty jeho superdlouhé vlasy neustále nepadaly do očííí! :-) Líbí se mi jejich polka.

Tomáš Kašpar a Barča Krčíková  - vlastně nejčerstvější pár má tedy nejtěžší pozici, musí se stancovat a ještě trénovat nové figury. Tomáš se ale drží skvěle a moc se snaží, jen ještě držet rytmus... Barča je šikulka, znám ji ale v lepší taneční formě a s větším úsměvem. Jsme domluveni, že ve čtvrtek na soutěži mi to ukáže... :-)

 

2. den - podnělí

Děti se prý zajely a na rozdíl od juniorů ani moc nebrečí! :-)

Ráno se začíná během a po něm následuje rozcvička. Dopolední blok končí kolem půl jedné je samozřejmě dělen přestávkami. Po poledním klidu se tančí od tří do půl šesté a většinouu ještě chvíli po večeři. Mimo tréninky hrají děti hry, soutěží či užívají chvil klidu... Ve středu odpoledne je návštěvní den - netrénuje se a můžete děti navštívit. A ve čtvrtek bude večer velká soutěž ve všem, co se děti stačily během soustředění naučit.  Můžete držet palce, konkurence z Holic i Chvaletic je veliká!

 

1. den - neděle

Chvaletické soustředění dětských párů začalo, všichni přihlášení Kolíňáci dorazili a hned první večer byli vysláni na parket. Páry jsou v přibližně stejném věku (celkem asi 14) a jsou z Kolína, Chvaletic a Holic. Po počátečních rozpacích si i ti největší zapomnětlivci vybavili, že chachu už někdy tančili a myslím, že se nemusí ničeho bát - i z ostatních klubů přijely děti, které s tancem teprve začínají. Úroveň je podobná, ve standardu sice mají ostatní trochu náskok, ale začne se od základů a děcka to zvládnou. Budou se zaměřovat hlavně na waltz, polku, quickstep, chachu a jive - což jsou soutěžní tance této věkové kategorie. Se všemi tanci pak budeme pokračovat i nadále během roku. Na druhou stranu i mazáci z Vítkovic budou mít silnou konkurenci a budou muset zapnout, protože několik párů z Holic a Chvaletic je již trochu pokročilejších. (Jenom vítám:-))

Všem přeji hodně sil a nervů - pokud ukápnou nějaké slzy (a že většinou ukápnou, málokdo z dětí je zvyklý být déle bez rodičů), tak děti povzbuďte, JEN AŤ MAKAJ,  a rozhodně se nebojte, že by jim bylo ubližováno nebo byly nějak přetěžovány. Ano, pravidla jsou ve Chvaleticích přísná, ale bez toho to nejde. I my se k nim postupně dostáváme, a konkrétně chvaletická pravidla se mi móóóc líbí! :-))  A pokud se děcka naučí alespoň z půlky to, co zvládla např. Anička Ryšánková během prvního chvaletického týdne nebo naše nejmladší mláďata ve Vítkovicích, budu na ně pyšná. :-)

 

 TELEFONNÍ číslo na paní Pavelkovou - 724825279   

 

 

Diskusní téma: Chvaletice

Datum: 28.08.2008

Vložil: Věra Semrádová

Titulek: Chvaletice

Naďo, díky za aktuality ze soustředění. Honza si nevzal ani mobil, tak to jsou pro nás první zprávy z bojiště a ještě vcelku pozitivní. Doufám, že jim s Majdou ta verva vydrží. Už se jsem strašně zvědavá na záznam z DVD.

Zdravím Věra

Datum: 27.08.2008

Vložil: Naďa

Titulek: DVD

Mám u sebe DVD z prvního turnusu chvaletického soustředění. 50,-

Anička Ryšánková
Martin Vejtruba
Terezka Glanzová
Martin Bulíček

Přidat nový příspěvek

Diskusní téma: Letní taneční soustředění

Datum: 02.07.2008

Vložil: Naďa

Titulek: Chvaletice - červenec - kontrola :-)

Na naše dětičky jsme se byli podívat už dvakrát a musím je chválit - bojují! Hlavně tedy bojují se standardem, ale drží se! :-) MARTIN VEJTRUBA je tam už podruhé - takže je za mazáka, kámoší s ním i velcí kluci z Chvaletic a na parketu je za chlapa - konečne jsem měla pocit, že partnerku vedl! :-) Jen tak dál, Martine... a se standardem si vede asi nejlíp z našich! Druhý MARTIN (BULÍČEK) zvaný Marťas byl hozen do vody bez záchranného kruhu - jel mezi mírně pokročilé tanečníky bez tanečních zkušeností - a chválím ho moc! Po počátečním šoku se zakousl a i když standard asi nebude jeho nejoblíbenějším - vyrovnává se v něm úplně s klidem ostatními a lektory byl chválen za valčík. (což je nejtěžší st. tanec). V latině už si hlídá postavení a hlavně má chuť se učit. Paní Pavelková vzkazuje, ať se ho kluci začnou bát, že jim ještě za rok, za dva ukáže! :-) Jo a má prý naprosto úžasné hlášky...paní Pavelková vzpomínala na loňského Daria... :-) ANDULKA RYŠÁNKOVÁ, která nám zaskočila za Klárku v poslední chvíli, asi nejvíc ze všech bojuje se standardními tanci - její dlouhé nohy ji při waltzu tak úplně neposlouchají... o to víc mě ale překvapila v latině, kde občas propne nohy tak, že by i velké holky mohly závidět (a to mimochodem i kyčle a výraz)... takže až si narovná ta křivá záda... :-)) A při rozcvičkách prý pomáhá s předcvičováním - jsme chváleni za náš drahý (a vámi odmítaný) strečink! :-) TEREZKA GLANZOVÁ byla už v Chvaleticích také loni, takže věděla, co ji čeká, a žádné taneční překážky ji nepřekvapily - kroky zvládá velmi dobře, má rytmus i paměť, teď stačí, když se smíří se situací a trochu se uvolní... Moc bych jí to přála... :-))))

Datum: 02.07.2008

Vložil: Naďa

Titulek: Chvaletice srpen - pelíšky

Mluvila jsme s paní Pavelkovou - a letos nastala změna oproti loňsku - loni spaly děti na karimatkách či matračkách na balkoně tanečního sálu, letos KD zpřístupnil malé pokojíky (nevybavené) v patře kulturního domu nad sálem. Z vlastních zdrojů bylo sestaveno 18 postýlek s matracemi - ale zájem dětí je veliký - a je třeba ještě dořešit několik lehátek tak, aby se děcka nedohadovala, kdo má lepší pelíšek. Jestli má někdo z těch, co jedou v srpnu, možnost vzít si matraci nebo molitan - dejte vědět, ulehčili bychom tím paní Pavelkové starost... Jinak vás tam z Kolína jede 12 - takže budete jako tým soutěžit proti týmu z Chvaletic a týmu z Holic. Držím pěsti - bojujte jako lvíci! :-) P.S. pozorně si přečtěte přihlášku - jídlo se platí zvlášť až při příjezdu, ať nenastanou problémy jako teď, kdy někdo z našich tanečníků říkal, že o tom nebyl informován... :-)

Přidat nový příspěvek