Stáž na taneční konzervatoři TCP Praha

29.04.2016 16:00

Několik našich tanečnic čeká velice zajímavá zkušenost - týdenní stáž na taneční konzervatoři TCP v Praze. V týdnu od 25. do 29. dubna se zapojí do výuky taneční střední školy, o zážitky a postřehy z tohoto týdne se s Vámi podělí zde na webu...

VIDEO PRO ÚČASTNÍKY:

1. den: Naše malá výprava se v PO ráno nalodila do LEO vláčku. Zavazadla cestovala s Oldřiškou autem, takže jsme byli jen na lehko. Dopravu metrem i tramvají jsme zvládli a v TCP nás uvítala přímo paní Schneiderová. Měli jsme spát ve třídě, ale k našemu milému překvapení šlo o třídu vybavenou několika postelemi, palandami, matracemi a dalším nábytkem. Zabydleli jsme se docela útulně a potom vyzkoušeli první chutný oběd ve školní jídelně.

Dělení do skupin bylo jednoduché - mladší jsme poslali do A (taneční třídy těch mladších) a juniorky do B (taneční třída holek jejich věku, kam chodí i naše Olča). Ačko mělo v PO odpoledne jen modernu - zaměřenou hlavně na rozsah a přípravu těla - a po prvním tréninku jsme s našimi mláďaty spokojení nebyli. Nevyužili všech svých možností a dispozic, bály se a nevnímaly instrukce lektorky. Juniorky si vedly o něco lépe, i když jejich lekce byla klasika, kterou neděláme.

2. den: Ačko začínalo klasikou - taneční rozcvička našich už byla o level výše než v PO, snažily se i u cvičení u tyče, i když většinu názvosloví slyšely poprvé... Potom měly mladší holky akrobacii, kde se mohly dosyta vyřádit, ale i tam se našly prvky, které zkoušely poprvé. Předposlední hodinu měly jazz - který jsme sice nikdo z dospělých neviděl, ale který je prý moc bavil... Béčko začínalo modernou, opět už jsme mohli snahu našich holek jen chválit, jazz si zase pochvalovaly ony a potom se mohly také ukázat v hodině akrobacie. Poslední hodinu se nováčci z A i B sešli na společné hodině doučování z klasického tance - kde jsme si mohly základy z dopoledních tréninků zopakovat. Jak jsme první den "bouřili", ale tak druhý už holky chválíme. Snad vydrží nastoupený vzpestup až do pátku! :-) Po obědě chvíly odpočívaly a teď se připravují na podvečerní taneční představení v divadle Komedie.

3. den: dopoledne měli studenti konzervatoře teorii, takže naši si mohli přispat, někdo se učil do školy a plnil školní úkoly, chvíli se holky prošly venku. Praxe byla jen odpoledne. Áčko mělo lekce moderny a Béčko klasiky a špiček. Potom jeli studenti plavat a naše holky na večeři do hospůdky. V jídelním lístku se skvěly takové názvy jako "řízek jako prase" a podobné. Holky už se seznámily se svými "novými" spolužačkami, všechno v pohodě...

4. den: praxe opět hned od rána. Na Áčko čekaly lekce moderna - klasika - doučko a Béčko mělo stejné předměty - jen přeházené. Hodiny byly náročné, únava už se podepisovala na všech, ale holky se snažily. Odpoledne opět příprava do divadla a večerní představení studentů nejvyšších ročníků TCP a jednoho amerického souboru. Naše holky nezapomněly navštívit MCDonald hned vedle divadla Komedie - baletky zase jogurťárnu hned vedle :-)

5. den: poslední den praxe - mladší zakončili klasikou a starší modernou. Na závěr za holkami přišel osobně i pan Schneider a  velice profesionálním a přitom milým způsobem zhodnotil celý jejich pobyt. Jedna skupina tanečnic pak jela domů s Vláďou vlakem, druhá s panem Syřínkem autem. Děkujeme za odvoz - a také Vláďovi za celotýdenní dohled. Pro holky to byl týden náročný, ale plný zkušeností a zážitků.

Děkujeme TCP Praha za tento zajímavý zážitek.

Simona Dejmková, Martina Ulrichová, Adéla Závorková, Valérie Matějková, Luciana Kučerová, Natálie Sochorová, Aneta Michnevyč, Adéla Syřínková, Alžběta Kvapilová, Luisa Klímová, Natálie Romportlová

Během stáže budeme mít možnost zhlédnout 2 taneční představení v divadle Komedie (v rámci Mezinárodního týdne tance)

26.4. UCSB Dance Company USA + balet junior
28.4. OMEGA Company Ballet Magnificat USA + balet junior